Üyelik Girişi
VIOP TRADE
MAKALELER
ETİKET BULUTU
BIST, X30YVADE, Borsa,viop, hisse,parite, dolar, kur, temel analiz, teknik analiz, davranışsal finans, usdyvade, Hisse Senedi, Forex, Algoritmik Trading, altın, neden teknik analiz, borsa yorumu, endeks vadeli, parite, trading stratejileri eğitimi, matriks formül dili, ideal formül dili, algo trade, trade ve trader, trading stratejileri, stop loss, izsüren stop, özvarlık karlılığı, pddd, fk, teknik analiz eğitimi, temel analiz eğitimi, trading stratejileri eğitimi, yüksek frekanslı işlemler, algo robotlar, robot işlemler, indikatörler nasıl yorumlanır, hareketli ortalamalar, macd, cci, stochastic, rsi, bollinger bantları, keltner kanalı, trend kırılımları, işlem hacmi, atr,trading disiplini, system trading, portföy erimesi, risk kazanç oranı

Fiyat / Net Satış Oranı (F/NS)

Piyasada önemli oranlardan biri de fiyat/net satış oranıdır.

Bir yatırımcıya ya da sermayedara bir şirketi satın alması gerektiği zaman neye bakarsınız? diye bir soru sorduğunuzda muhtemelen cevaplardan biri satışlar olacaktır. Bir şirketin satışları ve pazar payı satın alımlar için önem teşkil eder. Bu nedenle şirket değerlemesinde bu oran analistler tarafından sıklıkla kullanılır (Bu oranı biraz makro olarak da düşünürsek borsa endeksi ile Nominal GSYİH karşılaştırılarak borsanın potansiyeli hesaplanır).

Hesaplanış biçimi ise şirketin piyasa değeri bölü yıllıklandırılmış (son dört çeyrek) satışlardır.  

Peki bu orana hangi durumlarda bakmak anlamlı ya da anlamsız olur? Bu soruda önemli bir sorudur. Tabi bu oran satışı olmayan şirketler için mantıken uygulanamaz. Örneğin holdingler için bu orana bakmak anlamsız olur.

Bir şirketin F/K oranı sağlıklı değil ise F/NS oranına bakmak daha anlamlı sonuç verir. Ancak bir şirketin karları çok dalgalı veya sürekli zarar açıklayan bir durumda ise F/NS oranı düşük olsa dahi şirketin ucuz olacağı anlamına gelmez. Bu bağlamda diğer değişkenleri de göz önüne alırsak genellikle bir şirketin piyasa değerinin satışları kadar olması beklenebilir. Tabi böyle bir kesinlik yoktur. Analistler değerleme yaparken bu oranı ilgili şirketin geçmiş F/NS oranının ortalaması, tepe ve dip noktalarını baz alarak bir potansiyel çıkarabilir. Bu potansiyeli kullanırken şirketin gelecek yıllarda yapacağı satışları baz alarak uygular.

Bir diğer yöntem aynı sektördeki yurt içi ve yurt dışı benzer şirketlerin F/NS oranlarını karşılaştırarak da değerleme yapabilir. Bu analistin bakış açısına ve ağırlıklandırma şekline göre değerlemede değişik sonuçlar çıkmasına neden olur.

Daha önce çiğköfte dükkanında satışlarımızın 600 bin tl olduğunu belirtmiştik. Şirketin piyasa değeri de 600 bin tl idi bu nedenle cari F/NS oranı 1 olarak çıkacaktır. Ancak gelecek yıllara ait beklentimiz satışların artması yönünde ise şirketin piyasa değerini daha yüksek bekleyebiliriz. Aşağıda gelecek yıllara ait tahmini satışların artması ile F/NS oranının düşmesi sonrası 2022 tahmini yıla göre potansiyel getirinin %66 seviyesine çıktığını göreceksiniz.

Bir sonraki yazımızda Firma Değeri/FAVÖK oranını ele alacağız.

 

                                                                            Yılmaz Altun


--------------------------------------------------------------------------------------------


“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. 

Burada yer alan değerlendirmeler, yorum ve  kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. 

Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

KİTAP-MAKALE
ALGORİTMA
Haftalık Takvim
TWEET