BOLLINGER

BOLLINGER BANTLARI

John Bollinger tarafından icat edilen Bollinger bantları hareketli ortalama yardımıyla çizdirilir. Hareketli ortalamanın standart sapması hesaplanarak toplamda 3 tane çizgi elde edilir. Düşük volatilitenin yüksek volatiliteyi oluşturacağı, yüksek volatiliteninde düşük volatiliteye neden olacağı ve bunun bir döngü şeklinde devam edeceği esasına dayanır.
Standart periyot değerleri 20 ve 2 dir. 10 a 2 şeklinde, 10 a 4 şeklinde kullanılabilir. Bu sizin tecrübe, deneyim, piyasa beklentinize bağlı.



Bu bantlar, volatilitenin (oynaklığın) az olduğu dönemlerde daralır, volatilitenin çok olduğu dönemlerde genişler.

Unutulmamalıdır ki, volatilite varsa hareket vardır. Volatilite paranın kazanıldığı ya da kaybedildiği yerlerdir. 

Daralan bantlar yukarı ya da aşağı yönde bir hareket olacağına işaret eder, ama bu hareketin yönü hakkında bilgi vermez. Bu noktada diğer indikatörlerden yada takas verilerinden faydalanılabilir.

Üst band direnç alt band destek olarak kabul görür. Alt banddan başlayan fiyat hareketi eğer orta bandı yukarı geçerse üst banda kadar bir hareketin olacağı varsayılır. John Bollinger Türkiye'ye gelip Boğaziçinde verdiği konferansta bunun genel kabul görülen bir durum olmadığını dile getirmişti ama birçok analist bu varsayıma inanır.

Bant dışına sert ve ani çıkışlar, fiyatın tekrar kanal içine gireceğini gösterir.



Yukarıdaki grafikte alt ve üst bandın dışına taşmalar sonrası düzeltmelerin geldiği görülüyor. Burada şu noktayı belirtmekte fayda var. Eğer bant dışına taşma varsa diğer bantta bir yön değişimi yoksa, fiyatlar taşmanın olduğu tarafa tutunarak devam eder ki bu bir trendin olduğunu gösterir. Bir çok analistin şöyle bir yorumuna şahit oldum, ''bant yukarı kırılırsa yukarı trend başlar''. Burada anlatmak istedikleri yukarıda koyu bir şekilde belirttiğimiz husustur. Eğer böyle bir durum yoksa hareketli ortalamanın fiyatları volatiliteden dolayı mıknatıs gibi kendine çekeceği varsayılmaktadır.



Yukarıdaki grafikte kırmızı dik çizgi ile gösterilen noktada dışarı taşan fiyatlar orta bandıda kırarak alt banda yapışıp alçalan trendi ortaya çıkarıyor. Nezaman ki üst bantta değişim oluyor, trendin yönü değişiyor.
Yeşil çizgiden itibaren daralan bant sonrasında mavi çizgiden itibaren yukarı trend başlamış, fiyatlar banda yapışıp devam ettikçe sorun yok. Eğer bant dışına taşma varsa (sarı dik çizgi) ve bu taşma sonrasında diğer bantta değişim gözleniyorsa fiyatlar düzeltme sürecine giriyor. Bu her zaman böyle midir? Grafikte gördüğümüz bir varsayımdır, istatistiki bir araştırmaya rastlamadım, fakat şunu söyleyebilirim, şayet kendi bakış açınıza uygun bir periyotta tecrübe sahibi olursanız, Bollinger bantları aklınıza pencere açabilir.

Bollinger %b

Bollinger bantlarından türetilen bir indikatör. Aslında şöylede diyebiliriz, bollinger bantlarının tek bir çizgi hali.
matriks formülü;
((C-BBandBot(C,20,E ,2))/(BBandTop(C,20,E ,2)-BBandBot(C,20,E ,2)))*100;0;50;100

grafik olarak şu şekilde görülüyor;



Grafikte dikey çizgilere dikkat ederseniz, %b 100 değeri aldığında üst bant, 50 değeri aldığında orta bant, 0 değeri aldığında alt bant oluşuyor.
%b fiyatların bollingerin neresinde olduğunu gösterir. Bollinger kullanılarak yazılacak algoritmalarda faydası olur.
örneğin basitçe, %b 100 değerini aldığında trend indikatörlerinden gelecek al sinyali desteklerse long pozisyon.
%b sıfır değerini aldığında trend indikatörlerinden gelecek sat sinyali ile short pozisyon al gibi bir mantık kurulabilir.

                                        
                                          Ali Erkan Tanacıoğlu



KİTAP-MAKALE
Haftalık Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.138634.2754
Euro37.346837.4965
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam55
Toplam Ziyaret766519