GELİR TABLOSU

                       GELİR TABLOSU



Bir önceki yazımda sizinle bir şirket kurmuş sonra bu şirketin açılış bilançosunu yapmıştık. E tabi şirketi kurduğuma göre artık faaliyete geçip çiğ köfte satmaya başlamalıyım. Çiğ köfte satışında kar marjımın %25 olduğunu biliyorum. Bir yıl için bir bütçe yaptım ve her ay 40 bin TL’lik çiğ köfte alarak bunun tamamını kar marjım %25 olduğundan 50 bin TL’ye satacak şekilde hedef belirledim. Hedeflerim doğrultusunda, bir yılın on iki ay olduğunu düşünürsek,yılsonuna kadar 12x40.000 TL yani 480 bin TL’lik çiğ köfte alıp 12x50.000 TL’ye yani 600 bin TL’ye çiğ köfteyi satıp 12x10.000 TL yani 120 bin TL kar etmem gerektiğini biliyorum. Şirketi kurdum ancak bu şirkette tek başıma çalışamayacağıma göre yanıma bir satış elemanı almaya karar verdim. Kendi maaşımın 3.000 TL ve yanıma aldığım elemanın maaşının da 2.000 TL olduğunu düşünürsek yıllık toplamda 60.000 TL ücret giderimin olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. 

Kurduğum şirketin bir de sigorta ve üyelik giderlerinin olacağını ve bunlarında 10.000 TL tutacağını ön gördüm. Şimdi ne olur ne olmaz deyip nakite sıkışmamak için bankadan 100.000 TL kredi çekmeye karar verdim. Geri ödeme şeklini de ilk yıl anaparanın faizi, ikinci yıl ise anaparanın tamamı olacak şekilde banka ile mutabakata vardım. Yıllık faiz oranının da %10 varsayarsak ilk yılda ödeyeceğim faizin 10.000 TL olacağını kestirmek güç değil. Bu işlemler sonucunda bir yıl içinde elde ettiğim net karın %20’sini kurumlar vergisi olarak ödeyeceğimi de biliyorum.

Bu bilgiler ışığında Gelir tablomuzu oluşturmaya başlayalım.



Satışlar-satılan malın maliyeti = Brüt Kar

Brüt kar-faaliyet giderleri (yukarıdaki örnekte ücretler + sigorta ve üyelik giderleri) =Faaliyet Karı

Faaliyet Karı-faiz giderleri = Vergi Öncesi Kar

Vergi öncesi kar- vergi giderleri (Vergi öncesi kar*%20) = Net kar

 

Yukarıdaki bilgiler ışığında gelir tablomuzu oluşturduk ve bir yıllık net kar olarak 32.000 TL kazandık. Tabi bu gelir tablosu çok basit anlatımlı bir gelir tablosudur. Gelir tabloları daha ayrıntılı olduğunu bilmemize rağmen hisse senedi değerlemeyi çok basit anlatabilmek için gelir tablosunu olabildiğince basit anlattık. Yoksa sadece satılan malın maliyeti kalemi için ayrı bir satılan malın maliyeti tablosu yapılmakta ve maliyetler ona göre hesaplanmaktadır. Basit Anlatımlı Gelir tablosu yukarıdaki gibi şekillenirken acaba bilanço nasıl şekillendi bir de oraya bakalım.



Bilançoda bankadan çektiğim 100.000 TL’nin hepsi kasada beklerken ki ben bunu dönem başında nakit akışımı düzenlemek için kredi almıştım, çiğ köfte satışlarından elde ettiğim kar(Brüt kar-faaliyet giderleri-faiz giderleri-vergi giderleri) ile çiğ köfte için açılış bilançosunda yatırdığım 40.000 TL’lik stoklarım da (hepsini sattığımdan dolayı )  kasa hesabı içinde nakit olarak bulunacağını biliyorum.
Ayrıca açılış bilançosunun halihazırda kasa hesabında 10.000 TL olduğunu da biliyorum.
Dolayısı ile bilançonun sağındaki net kar, uzun vadeli borç ile bilançonun solundaki stokların hepsi kasa hesabı içinde birikecek.




Varlıklarımızdan borçlarımızı çıkardığımızda geriye kalan bakiye özsermayeyi verir. Bizim şirketin 432 bin TL’lik varlığı ve 100 bin TL’lik borcu olduğuna göre öz sermayemiz 332 bin TL olur. Biz başlangıçta bu şirketi 300 bin TL’ye kurmuştuk. İlk yılsonunda 32 bin TL net kar elde ettiğimize göre özsermayemiz 332.000 TL’ye çıkarmış olduk. Demek ki bir şirketin öz sermayesini artıran temel unsur net kar kalemidir. Bu yüzden net karı artıracak her türlü gelişme şirket hisse senetleri üzerinde ciddi bir getiri potansiyeli taşıyacak. Bu yazımızda gelir tablomuzu oluşturup gelir tablosu sonucu bilançonun nasıl şekillenebileceğini öğrendik. 


Bir sonra ki yazımızda 32.000 TL net kar elde eden Yatırım Çiğ Köfte A.Ş.’mizin hisse fiyatının ne olması gerektiği üzerine konuşacağız.

Yılmaz Altun


--------------------------------------------------------------------------------------------


“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. 

Burada yer alan değerlendirmeler, yorum ve  kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. 

Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”

KİTAP-MAKALE
Haftalık Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam37
Toplam Ziyaret739928