OBV

ON BALANCE VOLUME
Hacim tabanlı bir indikatördür. Fiyatlardaki değişimle hacim beraber değerlendirilerek çizilmektedir. Tarihi 1960 lara dayanır. Joseph Granville tarafından icat edilmiştir. 
Eğer fiyatın son kapanışı bir önceki kapanıştan büyükse o gün oluşan işlem hacminin tamamı sözkonusu enstrümanı alanlara ait olduğu kabul edilir. Son kapanış bir önceki kapanıştan küçükse o gün oluşan tüm işlem hacmi satıcılara ait kabul edilir. Bu varsayımdan hareket eden obv ilk başlarda düşününce pekte mantıklı gelmiyor ama dikkatli incelendiğinde şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkıyor.

Birçok indikatörde belirli referans seviyeleri var, ama obv de kullanılabilecek bir referans yok. Obv de görülen sıfır çizgisi, indikatör hesaplanışı gereği sürekli yükselen bir değer aldığından bir işe yaramıyor. İncelediğinizde bir çok grafikte zaten sıfır değeri üzerinde olduğunu görürsünüz.

Fiyat grafiği üzerine atılan hareketli ortalamalarla beraber de yorumlanabiliyor. Yani trend indikatörleri ve hacim beraber kullanıldığında güzel sonuçlar elde ediliyor. Bu konuyu alım satım stratejilerinde detaylı işleyeceğiz.

Obv, üzerine atılan bir hareketli ortalamadan al sat sinyalleri alınabileceği gibi, fiyat grafiğinde yapılan trend çalışmaları gibi trend çizerek trend dönüş yerlerini tespit etmede faydalı oluyor.
Uyuşmazlıklar güvenilir al-sat sinyalleri oluşturuyor.

Obv üzerine atılan 10 periyotluk basit hareketli ortalamadan gelen al-sat sinyalleri aşağıdaki grafikte net olarak görülmektedir.



Obv üzerine çizilen trend çizgileri, trend dönüm noktalarını bize gösterebiliyor.

 obv ve trend çalışması

Grafikte görüldüğü gibi fiyat grafiği üzerine çizilen trend çizgisi kırılmadan obv trendini kırmış. Burada konunun anlaşılması için kullanılan teknik analiz yönteminde gerçekleşen durumlar gösteriliyor, tabiki bu sistemlerin gerçekleşmediği durumlarda mevcuttur. Bu durumlar ortaya çıktığında sadece bunlara göre alım-satım yapmayacağız, diğer indikatörlerdende teyid alacağız.

Aşağıdaki grafikte, obv nin ilginç bir kullanımını görüyoruz.



Fiyat mavi çizginin başladığı sol taraftan itibaren düşerken obv ye tekabül eden tepe üzerine çizilen mavi çizgiyi obv yukarı kırıyor, fiyat bu kırılış sonrasında hala aşağılarda fakat obv ilk referansından yukarıda seyrediyor, bu yapı bize yükselen trendlerin tipik özelliği olan fiyat artarken hacim artışını, fiyat düşerken hacim düşüşünü gösteriyor.
Dikkat edilirse zaten fiyat noktalı çizgi olan alçalan trendini kırmadan obv trendini kırmış, sonrasında oluşan yapı bize fiyat hareketlerinin gücünü gösteriyor. Yukarıdaki yapı, grafiklerde özellikle aradığım bir yapıdır.

                                         
                                          Ali Erkan Tanacıoğlu

Yararlanılan Kaynaklar;
Süleyman Ayata, Referans Line Uygulama Kitabı, Teknik İndikatörler.
KİTAP-MAKALE
Haftalık Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam51
Toplam Ziyaret739942